I Sjællandske (12.6) stiller Christian von Benzon spørgsmål til mit indlæg ”Overrepræsentation eller borgerrepræsentation”, hvor jeg argumenterer for, at der er brug for flere privatansatte i Danmarks byråd.
Naturligvis mener jeg, at vores dygtige, offentlige personale har erhvervserfaring – erfaring, der er lige så vigtig at have repræsenteret i et byråd som privatansattes. Det er ved deres hænder og hoveder, at vores velfærd hænger sammen.
Det ændrer ikke ved, at alle de professioner, som von Benzon nævner, på trods af deres forskellighed har to ting til fælles i mine øjne.
For det første har de ikke erfaring med at drive et lønsomt erhverv. De arbejder under den offentlige sektors logik, hvor der ikke skal genereres et overskud for, at de ansatte kan få en løn. Jeg mener, at det er sundt at have arbejdet i den private sektor, fordi man mærker på egen krop, hvor vigtigt det er at eliminere pseudoprocedurer og skabe innovation for hele tiden at være den bedste på markedet.
For det andet er de nævnte professioner politisk regulerede og bliver ofte taget som gidsler i et politisk magtspil. Det kan manifestere sig som meningsløshed i hverdagen, når rammerne for arbejdet er ændret for 27. gang. Meningsløshed avler alt andet end passion, nye idéer og lysten til at gøre ting på nye måder, hvor det enkelte menneske, og ikke systemet, er i centrum.
Ideelt bør et byråd afspejle den befolkning, der bor i kommunen. Det gælder ikke kun erhvervsmæssigt, men også i forhold til køn, alder, geografi og etnicitet. Ellers har vi et demokratisk problem. Som politiker kan man lytte og gøre sig til talerør, men det skader aldrig at have en bred (erhvervs)erfaring.
Bragt i Sjællandske, den 17. juni 2021.