Hvornår vender håbet tilbage?


Blog, Coronakrise, Debat, Politik, Samfund / torsdag, marts 11th, 2021

Jeg husker, hvad jeg lavede for et år siden.

Efter en dag på kontoret gik jeg en tur med min hund langs Guldborgsund. Solen gik ned. Der skulle være pressemøde, igen. Jeg satte mig til rette foran fjernsynet og var førstehåndsvidne til de famøse ord, der blev sagt i Spejlsalen i Statsministeriet: ”Danmark lukker ned, nu.”

Jeg pakkede hurtigt min toilettaske for at tage ned i mine forældres sommerhus på Marielyst. Aldrig havde jeg set parkeringspladsen foran Fakta og Netto i Nykøbing så fuld af mennesker med fyldte indkøbsvogne. Jeg satte min lid til, at der var nogle ruller toiletpapir i sommerhuset, så jeg ikke behøvede at bevæge mig ind i mængden af hamstrende mennesker.

Den aften var jeg grebet af panik. Set i bakspejlet forstår jeg hvorfor. På overfladen frygtede regeringen, at sygehusene ville bukke under for puklen af coronasmittede. Men under overfladen ulmede et andet og langt mere vidtrækkende budskab: På åben skærm bildte regeringen os ind, at man kan flygte fra døden.

Siden den 11. marts 2020 har regeringen ført politik på den misforståelse om livet, at man kan flygte fra døden. Livet indebærer nu engang trusler, eksempelvis uforudsete virusudbrud, så man som menneske kan være nødt til at træde varsomt og tænke sig om en ekstra gang. Men når man forsøger at flygte fra døden, glemmer man at leve livet.

Sygehusenes opgave er at helbrede patienter, lindre smerter og i livets sidste stadie at sikre en værdig død. Naturligvis vækker det politisk bekymring og kalder på handling, når der toner billeder frem fra andre europæiske lande, hvor lig bliver transporteret væk i militærkøretøjer. I dette tilfælde kunne regeringen have valgt at polstre sygehusene ved at oprette lazaretter eller særlige sundhedscentre til at pleje coronasmittede. Man kunne også have overflyttet nogle af de plejekompetencer, der findes andre steder i den offentlige sektor.

I stedet valgte man at lukke samfundet ned. Tvangsnedlukning af erhverv, uddannelser og skoler har skabt en langt dyrere regning end en polstring af sygehusene. Som mennesker fik vi ikke selv lov at afgøre, hvilken risiko vi personligt ville løbe ved udbruddet af en ny virus. Alt sammen, fordi regeringen førte politik på en flugt fra døden.

Det seneste år kan ikke gøres om. Regningen er udskrevet, og den skal betales økonomisk og menneskeligt i mange år fremover. Men det er ikke for sent at ændre kurs, at åbne skoler og uddannelser helt, at give de liberale erhverv fri og at åbne barer og restauranter med sikre afstandskrav.

Håbet vender dog først tilbage, når regeringen stopper med at føre politik på en flugt fra døden – men desværre er der intet, der lader til, at regeringen vil opgive denne stramme kurs.

Bragt på folketidende.dk, den 11. marts 2021.