Vil du betale med dit CPR-nummer?


Coronakrise, Debat, Politik, Samfund / mandag, februar 22nd, 2021

Juli 2022. Det er en varm sommerdag. Du sidder på en restaurant og nyder en kold øl, da tjeneren kommer med din mad.

”En cheeseburger, værsgo. Så skal jeg bare bede om betaling og dit CPR-nummer, tak!”

Måske giver replikken ingen mening for dig, men den kan blive realiteten af den nye epidemilov, som skal til afstemning i Folketinget i morgen. Et politisk flertal har allerede bebudet en revision af loven til efteråret. Men i det udkast af epidemiloven, der skal til afstemning, kan blandt andet restauranter blive pålagt at registrere personlige oplysninger om deres gæster og dele dem med myndighederne. Samme krav kan i øvrigt blive pålagt lokale foreninger, arbejdspladser og andre offentlige myndigheder. Målet er en effektiv smitteopsporing under en epidemi.

Jeg har smagt lidt på replikken, og den har en yderst bitter eftersmag.

Med den nye lov får myndighederne mulighed for at overvåge alle danskere, hvis det er nødvendigt for at hindre udbredelsen af en epidemi. Private virksomheder kan blive pålagt at registrere deres kunders personfølsomme oplysninger og give dem videre til myndighederne. Lovens rene hensigt er naturligvis, at de personfølsomme oplysninger kun skal bruges til at opspore smitte.

Data er magt. Deling af personfølsomme oplysninger giver myndighederne adgang til et fintmasket net af information, der kan overvåge hver enkelt borger. Uanset om man er på bilværksted, på bar eller på bordel kommer myndighederne til at vide det – og det vil være et brud med princippet om privatlivets fred.

Derudover disker epidemiloven op med et enormt sikkerhedsproblem. Man kræver, at nogle af de virksomheder, der lige nu er hårdest ramt på pengepungen af coronakrisen, håndterer personfølsomme data – en opgave, som de aldrig tidligere har haft. Virksomheder såsom restauranter og fitnesscentre skal ud og investere i nye systemer for at opbevare kundernes data sikkert. Når økonomien i forvejen er presset, vil virksomhederne vælge den billigste og dermed mindst sikre løsning. Det vil give IT-kriminelle frit lejde til at gå på rov i danskernes data.

Sikkerhed har mange ansigter. Siden coronaen bredte sig som en steppebrand i Europa, har det været sikrest at blive hjemme for at undgå smitte. Med den nye epidemilov lader det til, at det er sikrest at blive hjemme lidt endnu. Så myndighederne ikke kan overvåge os unødigt. Så vores sikkerhed om vores data ikke nedbrydes.

Epidemiloven falder ikke i min smag, og derfor vil jeg nok takke nej til cheeseburgeren. Jeg vil i stedet vælge noget, som jeg kan tage med på picnictur på stranden.

Man bliver vel næppe bedt om at oplyse sit CPR-nummer for en coffee-to-go?

Bragt på folketidende.dk, den 22. februar 2021.